Owoce i warzywa w zbliansowanej diecie codziennej – dlaczego są dla nas takie ważne?

O tym, że powinniśmy jeść dużo warzyw i owoców, słyszymy przy okazji każdej rozmowy o diecie i żywieniu. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), powinniśmy spożywać je 5 razy dziennie. Dlaczego?

Przede wszystkim, bogaty i zróżnicowany skład owoców i warzyw sprawia, że są one podstawą profilaktyki większości chorób cywilizacyjnych. Witaminy, biopierwiastki, błonnik, flawonoidy czy filoestrogeny to tylko część substancji zawartych w tych produktach, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Przyjrzyjmy się bliżej wpływowi niektórych z nich na nasz organizm:

Witamina C
Nie mamy możliwości dostarczenia jej „na zapas” – nie jesteśmy w stanie jej zmagazynować w naszych organizmach, stąd powinniśmy uzupełniać jej niedobory każdego dnia. Aż 75% witaminy C w naszych organizmach pochodzi z produktów owocowo-warzywnych: szpinaku, pomidorów, papryki, truskawek czy porzeczek. Witamina C, oprócz obniżenia ciśnienia krwi, sprawia także, że wyglądamy młodziej! Ten post jest sponsorowany przez naszych partnerów.

Karotenoidy
Są to naturalne barwniki o właściwościach prozdrowodnych, zawierają go takie produkty jak jarmuż, szpinak, marchew czy pomidor

Likopen
Kolejny barwnik, którego głównym źródłem są produkty w kolorze czerwonym (np. w pomidorach) – jego regularne spożywanie ma wpływ na hamowanie rozwoju nowotworów prostaty i szyjki macicy

Antocyjany
Barwnik zapobiegający takim chorobą jak miażdżyca, o korzystnym wpływie na nasz układ krwionośny. Kolor granatowy i fioletowy: można go spotkać w borówkach, czarnej porzeczce a szczególnie w aroniach

Owoce i warzywa

źródło: google.pl

Produkty młodości

Działanie antyoksydacyjne owoców i warzyw ma na celu zapobieganie chorobom nowotworowym, starzeniu się skóry i innym negatywnych skutkom przemian metabolicznych. Potencjał antyoksydacyjny przykladowych produktów ilustruje poniższe wykresy:

Działanie antyoksydacyjne warzyw i owoców

Najlepiej na surowo!

Obróbka kulinarna może mieć wpływ na obniżenie wartości prozdrowotnych owoców i warzyw. Polecamy jeść ja na surowo, jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Zamiast ciastek – obierajmy świeże marchewki lub zajadajmy borówki

Surowe owoce i warzywa

źródło: google.pl

Comments are closed.