Kolagen -Prekursor zdrowia całego organizmu.

Naturalny eliksir zdrowia i piękna
Rozmawiając o Kolagenie zazwyczaj pojawia się od razu słowo „skóra”, bo faktem jest ,że kolagen jest naczelnym budulcem tego narządu i odpowiada za jego elastyczność. Bez kolagenu ciało wiotczeje, mało tego, słabną nasze tętnice, układ pokarmowy, kostny, naczynia krwionośne i tym samym serce. Dlaczego tak się dzieje? Nasze babcie z niedoborem kolagenu radziły sobie poprzez suplementację kurzych łapek, podrobów, galatów, kości, skór, ścięgien itd. ale też i żywność 50-70 lat temu miała inne właściwości. Dzisiaj każdemu polecam bulion kolagenowy który przepis podam na końcu artykułu a dla tych bardziej zabieganych odpowiedni suplement kolagenu z dodatkami na 2 miesiące stosowania. Kolagen jest zewnątrzkomórkowym białkiem strukturalnym stanowiącym jedną trzecią całkowitej masy białka w organizmie ludzkim, będącym budulcem wielu narządów. Jego nazwa pochodzi z języka greckiego od słów kolla- klej i gen, czyli produkujący, generujący. Niczym zaprawa spaja cały organizm wchodząc w skład skóry, kości, chrząstek, ścięgien, zębów a nawet rogówki oka. Trzyma nas niejako do „kupy”.

Ponadto kolagen odgrywa ważną rolę w procesach komórkowych- naprawie tkanek, odpowiedzi immunologicznej, komunikacji międzykomórkowej oraz migracji komórkowej. Najważniejszą jednak jego rolą jest zapewnienie tkance wytrzymałości mechanicznej. Jest to możliwe dzięki specyficznej budowie molekularnej cząsteczki. Jego wytrzymałość mechaniczna jest około 20- krotnie większa aniżeli wytrzymałość elastyny. Charakterystyczne ułożenie cząsteczek i duża ilość wiązań powodują, że do „zniszczenia” struktury kolagenu potrzebna jest duża ilość energii.

Nasze ciało potrafi produkować kolagen to ta dobra wiadomość , niestety zła wiadomość jest taka, że wraz z wiekiem produkcja kolagenu spada. Już od ok 25 roku życia kolagen ulega defragmentacji, funkcja fibroblastów zostaje upośledzona a produkcja ok 45 r.życia bardzo zwalnia. Na skutek osłabienia włókien kolagenu i elastyny ( stanowiących najważniejsze struktury naszej skóry ) pojawiają się zmarszczki a skóra traci swoją elastyczność. Jak myślicie co wpływa na ten spadek? Byle jakość naszego pożywienia, w dalszym ciągu jada się głównie produkty prozapalne, nie dostarczamy odpowiedniej ilości białka i błonnika w naszych posiłkach, palimy papierosy,pijemy alkohol, wystawiamy się na nadmierną ekspozycję słoneczną . Bardzo istotny wpływ na ilość kolagenu w organizmie ma stres, przewlekły stres włącza nadmierną produkcję kortyzolu, a nadmiar kortyzolu obniża produkcję kolagenu ( przez to także cellulit staje się bardziej widoczny).

Ważną cechą kolagenu jest zdolność wiązania wody. Dzięki właściwemu nawodnieniu włókna białkowe skóry zachowują swoje właściwości. Wtedy skóra jest napięta i sprężysta, a to umożliwia odporność na działanie czynników mechanicznych i spełnienie swoich funkcji obronnych. Cząsteczki kolagenu posiadają również zdolność wiązanie cytokin, dzięki temu odgrywają rolę w procesie
proliferacji komórek. Podziały komórkowe w skórze są bardzo ważne w procesie regeneracji ubytków. Wyjątkowa struktura superhelisy w cząstce kolagenu sprawia, że jest on nierozpuszczalny lub słabo rozpuszczalny w wodzie. Ta właściwość powoduje, że proteazy, które działają tylko w środowisku wodnym, nie są w stanie trawić wiązań kolagenu. Enzymami, które mają zdolność niszczenia kolagenu fibrylarnego są kolagenazy. Dopiero po rozcięciu włókien rozpuszczalne frakcje kolagenu mogą być strawione przez nieswoiste proteazy. W tym artykule wymieniono Twoje ulubione produkty w super niskich cenach. Wybierz opcję dostawy tego samego dnia, dostawy samochodowej lub odbioru zamówienia.

Polipeptydowy łańcuch kolagenu składa się w 30% z glicyny, wysoką zawartość ma również alanina, prolina i hydroksyprolina , nieco rzadziej występuje lizyna oraz jej pochodna-hydroksylizyna. Obecnie sklasyfikowano 29 typów kolagenu. Różnią się między sobą budową, umiejscowieniem w organizmie i właściwościami. W organizmie człowieka masa kolagenu to 90% , w tym kolagen typu I, II, III, V, XI, XXIV i XXVII. W skórze występuje typ I, III i IV. Dla człowieka, który przyjmuje doustnie preparat kolagenowy, najważniejsza jest dobra przyswajalność.
Aby tak się stało, kolagen poddaje się procesowi zwanemu hydrolizą. To proces w którym kolagen zostaje rozbity za pomocą cząsteczek wody. Kolagen nie może być wchłonięty przez organizm w całości. Białka kolagenowe muszą być rozbite na mniejsze peptydy lub aminokwasy. Tak powstają peptydy kolagenowe. Kiedy kolagen dostanie się do przewodu pokarmowego następuje kolejny podział ,zanim trafi do krwiobiegu. Następnie aminokwasy zostają ponownie złożone i utworzone są nowe białka, które trafią tam, gdzie organizm uzna że są potrzebne. Peptydy pełnią funkcję informacyjną w połączeniu międzykomórkowym, wysyłają sygnał – „wiadomość”- dla skóry właściwej, że gdzieś doszło do uszkodzenia i należy to szybko naprawić. Szczególnie kobiety w fazie menopauzy mogą zauważyć szybszą utratę jędrności. Gdy występują braki kolagenu w organizmie cierpią również kości, stawy, ścięgna. Całe ciało robi się mniej elastyczne, zwinne, a wręcz „ sztywnieje „.

Suplementacja kolagenem może być bardzo korzystna dla naszego organizmu. Kolagen to białko, które stanowi istotny element budulcowy skóry, włosów, paznokci, stawów oraz wielu innych struktur w ciele. Regularne stosowanie suplementu kolagenowego wspiera nie tylko estetykę, jak piękna skóra, mocne paznokcie i wzmocnione włosy, ale również zdrowie układów: pokarmowego, krwionośnego, kostnego oraz immunologicznego.

Chociaż pora przyjmowania kolagenu nie jest kluczowa, warto spożywać go przed posiłkiem. Dzięki temu organizm szybciej wchłonie ten cenny składnik. Ważnym aspektem suplementacji kolagenem jest to, by w diecie towarzyszyły mu witamina C (najlepiej naturalna, pochodząca z warzyw i owoców) oraz krzem organiczny wysokiej jakości. Witamina C odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu, a krzem wspiera jego wbudowywanie w tkanki.

Jan Meler dr farmacji technolog postaci leków czynny naukowiec na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, wydz.farmacji

Przepis na wywar kolagenowy do samodzielnego przygotowywania

Wywar kolagenowy – płynne złoto. Dla organizmu oznacza to:

????sprawny układ odpornościowy

????regeneracja jelit i gaszenie stanów zapalnych

????naturalne wsparcie procesów detoksykacji wątroby

????wsparcie układu krwionośnego

????osłona stawów

????odżywienie

????piękna i nawilżona skóra, mocne włosy i paznokcie

Jak zrobić taki wywar kolagenowy ? Potrzebujecie:

????kości (najlepiej szpikowe) / cielęce/

Kurze łapki

????woda

????włoszczyzna /ziele angielskie/ liść laurowy/ kozieradka/ lubczyk

????sól kłodawska

????łyżka octu jabłkowego by wydobyć więcej minerałów z kości

Taki wywar gotujemy minimum 6h ( na ostatnią godzinę dajemy warzywa)

Uwaga ! Przy nietolerancji histaminy , trzeba przyzwyczaić układ pokarmowy i polecam najpierw pić wywary 2 – godzinne i wtedy kości gotujemy z mięsem. Stopniowo, regenerując układ pokarmowy, możemy próbować i wprowadzać wywary kolagenowe .

Przepis pochodzi od Aleksandry Bali która prowadzi fanpage : NaturOlka – Naturopata