Kolendra – właściwości, działanie

Kolendra – co to jest?

Roślina przyprawowa z rodziny selerowatych (podobnie jak kminek), występuje najliczniej w krajach basenu Morza Śródziemnego – od zarania dziejów znana także na Bliskim Wschodzie i w Azji. Znana również pod nazwą pietruszka chińska – rzeczywiście, wyglądem może przypominać natkę pietruszki. Wszystkie części rośliny są jadalne, ale jej świeże liście i suszone nasiona znalazły uznanie jako przyprawa – kolendrę stosuje się w kuchniach na całym świecie. Wykazuje również wspaniałe działanie prozdrowotne.

Kolendra
Kolendra wyglądem przypomina natkę pietruszki – może z tego powodu znana jest także pod nazwą pietruszka chińska

Na co pomaga kolendra?

W medycynie tradycyjnej kolendrę stosowano w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, choć inne historyczne zastosowania obejmowały także: afrodyzjak, antybiotyk, lek na dolegliwości oddechowe i ból oraz leczenie utraty apetytu i pamięci.

Obecnie badane zastosowania obejmują korzyści przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, neurologiczne oraz modulujące cukrzycę. Kolendra posiada właściwości antybakteryjne, a także wpływa korzystnie na trawienie – ułatwia przepływ soku trzustkowego i żółci. Jest także źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy i minerałów (takich jak mangan i żelazo). Kolendra pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich, dba także o prawidłowy poziom cholesterolu. Jest źródłem witaminy A i K.

Produkty, w których składzie znajdziesz kolendrę

W naszych suplementach stosujemy ręcznie sypane, naturalne surowce zielarskie, w tym sproszkowaną kolendrę. Jest ona składnikiem unikalnych, starannie dobieranych mieszanek pomagających w zapewnieniu idealnej harmonii:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *