Lecytyna – właściwości, działanie

Lecytyna – co to jest?

Fosfatydylocholina jest tłuszczem złożonym, niezbędną częścią błon ludzkich komórek i ważnym źródłem pokarmowym choliny. Jej popularna nazwa to lecytyna.

Na co pomaga lecytyna?

Lecytyna i cholina są ważne dla zdrowia naszych mózgów, serc, mięśni szkieletowych, wątroby i metabolizmu. Suplementacja choliny w krytycznych okresach rozwoju noworodka może mieć długofalowy, korzystny wpływ na pamięć. Brak wystarczającej ilości choliny w diecie może powodować objawy stłuszczenia wątroby lub uszkodzenia mięśni. Zapotrzebowanie na cholinę jest szczególnie duże podczas ciąży i laktacji. Jeśli w organizmie nie ma wystarczającej ilości choliny, zdolność metylacji homocysteiny do metioniny zmniejsza się, a stężenie homocysteiny w osoczu wzrasta. Może to zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka, pogorszenia funkcji poznawczych i złamań kości.

Suplementacja lecytyną może poprawić pamięć, w tym pamięć werbalną u pacjentów z zaburzeniami poznawczymi związanymi z wiekiem, a także poprawić funkcje poznawcze u starszych pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.

Źródło: Lecithin (Phosphatidylcholine): Healthy Dietary Supplement or Dangerous Toxin?, w: [The Natural Products Journal, Volume 6 , Issue 4 , 2016]

Produkty, w których składzie znajdziesz lecytynę

W naszych suplementach stosujemy ręcznie sypane, naturalne surowce zielarskie, w tym sproszkowaną lecytynę. Jest ona składnikiem unikalnych, starannie dobieranych mieszanek pomagających w zapewnieniu idealnej harmonii:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *