Sumak grabarski – właściwości, działanie
Sumak grabarski – co to jest?
Sumak jest krzewem – w naturze można go spotkać w krajach śródziemnomorskich, a także w niektórych rejonach Azji. Co nie znaczy, że nie spotkamy go w najbliższej okolicy – warunki klimatyczne w Polsce sprzyjają hodowli sumaków, stąd gatunek ten jest u nas coraz bardziej popularny.
Jednak to nie uroda, a owoce sumaka grabarskiego znalazły największe uznanie. Doskonale sprawdzają się jako przyprawa – wyrazisty zapach i lekko kwaskowy smak czyni go pysznym dodatkiem do mięs czy ryżu. Jednak wiele wskazuje na to, że sumak grabarski posiada jeszcze wspanialsze właściwości lecznicze.

Na co pomaga sumak?
Sumak garbarski wykazuje działanie antyoksydacyjne większe, niż wiele owoców i warzyw. Znajduje się on bardzo wysoko w tabeli wartości ORAC – oxygen radical absorbance capacity – mierzącej właściwości antyoksydacyjne żywności; wspomaga procesy trawienne, obniża poziom cukru i cholesterolu w organiźmie. Sumak zawiera również minerały, które są korzystne w leczeniu wielu zaburzeń i przyczyniają się do różnych procesów biologicznych.
W medycynie tradycyjnej, roślina ta była stosowana w leczeniu biegunki, czerwonki, wrzodów, hemoroidów, krwotoku, bólu gardła, zapalenia spojówek czy schorzeń wątroby. Dawniej, praktykujący medycynę tradycyjną zalecali stosowanie sumaka jako środka przeciwdrobnoustrojowego i tonizującego żołądek.
Sumak jest znany także z właściwości ochronnych DNA, niemutagennych, przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, przeciwutleniających, hipoglikemicznych, hamowania migracji komórek mięśni gładkich naczyń krwionośnych i właściwości hepatoprotekcyjnych, wspierając ich tradycyjne zastosowania.
źródło: Journal of Animal and Plant Sciences 22(2):505-512
Produkty, które zawierają sumak grabarski:
-
Happy Heart127,00 zł
-
ProFIT139,00 zł