Sumak grabarski – właściwości, działanie

Sumak grabarski – co to jest?

Sumak jest krzewem – w naturze można go spotkać w krajach śródziemnomorskich, a także w niektórych rejonach Azji. Co nie znaczy, że nie spotkamy go w najbliższej okolicy – warunki klimatyczne w Polsce sprzyjają hodowli sumaków, stąd gatunek ten jest u nas coraz bardziej popularny.

Jednak to nie uroda, a owoce sumaka grabarskiego znalazły największe uznanie. Doskonale sprawdzają się jako przyprawa – wyrazisty zapach i lekko kwaskowy smak czyni go pysznym dodatkiem do mięs czy ryżu. Jednak wiele wskazuje na to, że sumak grabarski posiada jeszcze wspanialsze właściwości lecznicze.

Owoc sumaka grabarskiego – źródło przeciwutleniaczy i antyoksydantów

Na co pomaga sumak?

Sumak garbarski wykazuje działanie antyoksydacyjne większe, niż wiele owoców i warzyw. Znajduje się on bardzo wysoko w tabeli wartości ORAC – oxygen radical absorbance capacity – mierzącej właściwości antyoksydacyjne żywności; wspomaga procesy trawienne, obniża poziom cukru i cholesterolu w organiźmie. Sumak zawiera również minerały, które są korzystne w leczeniu wielu zaburzeń i przyczyniają się do różnych procesów biologicznych.

W medycynie tradycyjnej, roślina ta była stosowana w leczeniu biegunki, czerwonki, wrzodów, hemoroidów, krwotoku, bólu gardła, zapalenia spojówek czy schorzeń wątroby. Dawniej, praktykujący medycynę tradycyjną zalecali stosowanie sumaka jako środka przeciwdrobnoustrojowego i tonizującego żołądek.

Sumak jest znany także z właściwości ochronnych DNA, niemutagennych, przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, przeciwutleniających, hipoglikemicznych, hamowania migracji komórek mięśni gładkich naczyń krwionośnych i właściwości hepatoprotekcyjnych, wspierając ich tradycyjne zastosowania.

źródło: Journal of Animal and Plant Sciences 22(2):505-512

Produkty, które zawierają sumak grabarski:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *