Dieta semiwegetariańska
Postaw na rośliny!
„Zjedz mięso, bo nie będziesz miał siły”. Ten koronny argument naszych babć i mam, którym próbowały nas przekonać do zjedzenia potężnej porcji obiadu, pokutuje w naszych świadomościach do dziś. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Często spotyka się opinie, że bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie da się na dłuższą metę jest funkcjonować! Środowisko naukowe z zakresu żywienia i dietetyki jest podzielone w tej kwestii i nie daje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która dieta jest dla człowieka odpowiednia.

źródło: google.pl
Nie tylko szczupła sylwetka
Możemy jednak sami wziąć sprawy w swoje ręce. Jesteśmy wszak tym, co jemy. Obserwuj swój organizm – być może ograniczenie wszechobecnego białka i tłuszczu zwierzęcego sprawi (wbrew temu, co mówiły nasze babcie), że odzyskasz siłę i wigor niezbędny do życia? Obecnie coraz więcej uwagi poświęca się dietom plant-based, bazującej na produktach roślinnych. Stosując ją, nie trzeba radykalnie rezygnować z posiłków mięsnych – ograniczenie spożywania mięsa raz na tydzień lub dwa wpłynie korzystnie na nasz metabolizm i zmniejszy ryzyko zachorowań m.in. na cukrzycę, miażdżycę czy choroby układu sercowo-naczyniowego.
W poprzednich wpisach zwracaliśmy uwagę na fakt, że nasz drugi mózg znajduje się w jelitach. Mikroflora tam żyjąca uwielbia rośliny! Pozwala się to rozmnażać korzystnym dla naszych organizmów szczepom bakteryjnym, które odpowiadają między innymi za procesy metaboliczne, problemy z otyłością i schorzenia autoimmunologiczne. Zapytaj wśród swoich znajomych, którzy przeszli na diety wegetariańskie lub semi-wegetariańskie, czy zaobserwowali u siebie spadek wagi? Pomożemy Tobie odkryć czym jest dieta semiwegetariańska. Takich przypadków są tysiące, nie mówiąc o lepszym samopoczuciu osób, które zrezygnowały z wysokoprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego

źródło: google.pl
Smacznie i zdrowo
Korzyści zewnętrzne, takie jak utrata wagi, to tylko efekt uboczny przejścia na dietę roślinną. Rośliny wykazują niesamowite właściwości, jeśli chodzi o obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i poprawę innych parametrów, odpowiedzialnych za choroby układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, rośliny stosowane są jako terapia uzupełniająca w leczeniu chorób nowotworowych. Skórka winogron, zielona herbata, kurkuma – to tylko niektóre składniki, które zawierają substancje hamujące proces nowotworowy.
Organicznie mięsa w diecie wiąże się z koniecznością wzbogacenia jej o inne (wyjątkowo smaczne!) elementy:
- warzywa: marchew, seler, karczochy, słodkie ziemniaki, kalafior, brokuł, szpinak
- rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola, groszek
- orzechy (nie tylko włoskie – wyjątkowo smaczne są także orzechy nerkowca, które można podsmażyć na oliwie i stosować jako dodatek do sosów, makronów, zapiekanek)
- oleje pochodzenia roślinnego
- ziarna (podobnie jak z orzechami – ziarnami słonecznika, dyni, lnu i sezamu można posypywać sałatki i dania na ciepło, także wrzucić garść np. do zupy)

źródło: google.pl
Pomożemy Tobie odkryć czym jest dieta semiwegetariańska.