Kminek – właściwości, działanie
Kminek – co to jest?
Kminek, podobnie jak kolendra, należy to grupy roślin selerowatych. Wywyodzi z regionów Bliskiego Wschodu oraz Egiptu. Zastosowanie jego małych, podłużnych nasion, zarówno w postaci sproszkowanej, jak i sproszkowanej, sięga czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Po przybyciu hiszpańskich i portugalskich kolonistów stał się podstawowym składnikiem kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej. Nie spotkamy go rosnącego dziko – można go spotkać wyłącznie w warunkach hodowlanych.
Na co pomaga kminek?
Kminek jest znany ze swoich właściwości przeciwutleniających. Liczne badania przeprowadzone w ciągu ostatnich dziesięcioleci potwierdzają jego korzystne dla zdrowia skutki, szczególnie w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, zaburzeniach układu oddechowego, chorobach zapalnych i nowotworach. Nasiona kminku mają dobry potencjał przeciwutleniający i mogą być w przyszłości stosowane do produkcji naturalnych przeciwutleniaczy, a także środków aromatyzujących, które można bez obaw stosować w różnych produktach spożywczych.
źródło: Cumin (Cuminum cyminum) as a potential source of antioxidants, Muhammad Nadeem, Asad Riaz, w: [National Institute of Food Science and Technology, University of Agriculture, Faisalabad, Pakistan]
Produkty, które zawierają kminek:
-
Happy Heart127,00 zł
-
Detox Liver139,00 zł
-
ProFIT139,00 zł