Antykwas

109,00 

Produkt sypany ręcznie

dr Meller® Anty Kwas

Składniki: diwęglan sodu, wodorowęglan potasu i cytrynian magnezu, kakao, inulina, stewia, witamina C z soku z kiszonej kapusty

Kategoria:

Opis

Dlaczego polecamy dr Meller® ANTYKWAS?

Każdy ludzki organizm dąży do zachowania stałości parametrów wewnętrznych, czyli homeostazy. Pojęcie to odnosi się do samoregulacji procesów biologicznych i sprowadza się do utrzymania prawidłowego stanu płynów wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych, zależy ona m.in. od równowagi kwasowo–zasadowej i gospodarki wodno-elektrolitowej

Zakwaszenie to zaburzenie tej równowagi w organizmie na rzecz czynnika kwasowego powodujące zakłócenia metabolizmu. W rezultacie jest ono jedną z głównych przyczyn powstawania chorób. Sprzyja rozwojowi drożdży, dysfunkcyjnych bakterii, wirusów oraz niektórych nowotworów. Utajona kwasica objawia się chronicznym zmęczeniem, przewlekłymi bólami, brakiem energii, spadkiem odporności i libido, nerwowością i skłonnością do depresji.

W zdrowym organizmie wszystkie narządy oraz płyny mają własne, ściśle określone wartości pH (to ilościowa skala zasadowości oraz kwasowości roztworu wodnego. Opiera się ona na stężeniu jonów wodorowych). Krew, limfa oraz poranny mocz powinny mieć odczyn lekko zasadowy. Wartość pH krwi poniżej normy wskazuje na zakwaszenie i obniżający się poziom jej utlenowania, czego rezultatem jest proces sklejania się czerwonych ciałek krwi, co prowadzi do zakrzepicy naczyń krwionośnych. Nawet niewielkie zmiany pH krwi zmuszają organizm do wydatkowania dużej ilości energii w celu przywrócenia prawidłowego odczynu krwi. Jeżeli proces będzie się pogłębiał – pojawią się groźne konsekwencje.

Działanie ANTYKWAS na organizm

Dr Meller® ANTYKWAS zawiera składniki zapobiegające zakwaszeniu organizmu, które może być spowodowane różnymi czynnikami, np. dietą, stresem czy wzmożonym wysiłkiem fizycznym. ostał on stworzony z myślą o osobach borykających się z kłopotami żołądkowymi takimi jak: zgaga, kwaśne odbijanie i wymioty, wzdęcia, nudności, uczucie wypełnienia, ucisk w żołądku, które są typowymi objawami nadkwaśności żołądka i jelit.

Pomaga neutralizować skutki nadużycia alkoholu. Dzięki swojemu specjalnie dobranemu składowi oczyszcza organizm z nadmiaru kwasów wywołujących kłopoty z przemianą materii, a tym samym pomaga przywrócić naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Informacje dodatkowe

Waga opakowania

150g

Składniki

diwęglan sodu, wodorowęglan potasu i cytrynian magnezu, kakao, inulina, stewia, witamina C z soku z kiszonej kapusty

dr Meller® ANTYKWAS zawiera wysoce skuteczne składniki:

Diwęglan sodu oddziaływuje na pH całego organizmu. Odczyn przesuwa się od kwasowego w kierunku pH zasadowego, co skutkuje zwiększeniem napięcia komórkowego i stężenia tlenu w ich wnętrzu. Minerał sodu jest jednym z wielu składników odżywczych, który utrzymuje płyny wewnątrz organizmu na odpowiednich poziomach i tworzy kanały, którymi przebiegają sygnały przewodzone przez nerwy. Prawidłowy poziom sodu w organizmie jest, także potrzebny utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz do zachowania funkcji ruchowych w obrębie nerwów i mięśni. Zbyt mała ilość sodu może doprowadzić do przegrzania się organizmu z powodu zablokowania procesu pocenia się, który jest naturalną termoregulacją. Ma też właściwości antygrzybiczne i jest stosowany między innymi w leczeniu infekcji grzybami Candida nagromadzonymi w jelitach.

Wodorowęglan potasu i cytrynian magnezu wpływają na prawidłowe napięcie mięśni, utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz bilans elektrolitowy a także wspomagają prawidłowe przekaźnictwo nerwowe.

Związki te przywracają równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej, dzięki ochronnemu działaniu wodorowęglanu sodowego oraz poprzez dostarczaniu jonów potasu oraz soli słabego kwasu organicznego. Słabe kwasy organiczne mogą być metabolizowane w organizmie zasadowo, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ilości protonów w tkankach.

  • Kakao zawiera polifenole mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i kardioprotekcyjne. Kakao wykazuje podobne do aspiryny działanie w poprawie funkcjonowania płytek krwi, zapobiegając powstawaniu skrzepów, a tym samym redukując ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych. Jest bogate w substancje odżywcze, witaminy, pierwiastki takie jak magnez czy żelazo, kofeinę, polifenole, serotoninę, tryptofan oraz szereg innych związków o pozytywnym działaniu na organizm człowieka. Zawiera żelazo, cynk, chrom, magnez, który nie tylko dobrze wpływa na pracę układu nerwowego, ale także krwionośnego; także siarkę, wapń, miedź, mangan i potas
  • Inulina pobudza pracę jelit, zapobiega zaleganiu pokarmu w przewodzie pokarmowym i niestrawionych resztek w jelicie grubym, zmniejszając niekorzystne procesy fermentacyjne.
  • Stewiastabilizuje poziomu cukru we krwi, zwiększając oporność na insulinę oraz hamując wchłanianie glukozy w organizmie. Zawiera witaminy i minerały, w tym chrom i magnez, wspomaga odkwaszanie organizmu.
  • Witamina C z soku z kiszonej kapusty-pozyskana wyłącznie z naturalnych składników roślinnych. Wykorzystywana jest w organizmie do wielu procesów, min. do syntezy hemoglobiny, erytrocytów i niektórych hormonów.
  • Największe znaczenie dla utrzymania w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej ma stosowanie zrównoważonego odżywiania (20% produktów kwasotwórczych, 80% produktów zasadotwórczych) przez całe życie.